Kupiłem kilka desek Sapele i zapłaciłem za ich łączenie i struganie. Przygotowuję się do pierwszego klejenia. Stół z nogami typu hairpin, który buduję, będzie miał 6,5 stopy długości i 40 cali szerokości. Blat, który będę sklejał, będzie miał 6 desek - 4 deski o szerokości sześciu cali i 2 deski o szerokości ośmiu cali. Zbudowałem tymczasowy stół roboczy z tarcicy o wymiarach 8 stóp na 4 stopy i mam kolekcję zacisków. Mam również deski do wykorzystania jako listwy dociskowe. Używam kleju Titebond III. Oto moje pytania związane z klejeniem:
1) Jak długo czekam po sklejeniu desek i założeniu zacisków, zanim usunę zaciski?
2) Jak ustalić, kiedy zaciski są wystarczająco mocno dokręcone i jak uniknąć zacisków, które są zbyt mocno lub zbyt słabo dokręcone?
3) Ile z 8 desek powinienem sklejać jednocześnie?
4) Co jeszcze powinienem zrobić, aby zapewnić sukces? Z góry dziękuję za wszelkie rady. Klejenie tej części projektu jest dla mnie trochę onieśmielające, ale cieszę się na wyzwanie związane z nauką nowej umiejętności obróbki drewna.
1) Jak długo czekam po sklejeniu desek i założeniu zacisków, zanim usunę zaciski?
2) Jak ustalić, kiedy zaciski są wystarczająco mocno dokręcone i jak uniknąć zacisków, które są zbyt mocno lub zbyt słabo dokręcone?
3) Ile z 8 desek powinienem sklejać jednocześnie?
4) Co jeszcze powinienem zrobić, aby zapewnić sukces? Z góry dziękuję za wszelkie rady. Klejenie tej części projektu jest dla mnie trochę onieśmielające, ale cieszę się na wyzwanie związane z nauką nowej umiejętności obróbki drewna.