LumberJocks

blades too short?

  • Advertise with us

« back to Scrollsawing forum

Forum topic by woodsmithshop posted 10-13-2018 05:10 PM 676 views 0 times favorited 7 replies Add to Favorites Watch
View woodsmithshop's profile

woodsmithshop

1382 posts in 3964 days


10-13-2018 05:10 PM

Anyone have trouble with putting blades in an Excalibur scroll saw? the last time I used my saw it worked fine, ( 5 or 6 months ago) blades went in with no problem, now it looks as if the blades are about 1/2” short can’t get both ends to lock down in place. is there an adjustment for this? Anyone have a similar problem.
Any help would be appreciated.
thanks

-- Smitty!!!


7 replies so far

View Redoak49's profile

Redoak49

4042 posts in 2407 days


#1 posted 10-13-2018 05:51 PM

Did you look at the tension setting.

If no one can help you here, post on Scroll Saw Village.

View JRsgarage's profile

JRsgarage

367 posts in 928 days


#2 posted 10-13-2018 05:59 PM

Perhaps your machine fell out of alignment. Use the rear knob to get it back to parallel with the table..that should raise or lower the mount

-- “Facts don't care about your feelings.” ..., Ben Shapiro

View MrUnix's profile

MrUnix

7405 posts in 2618 days


#3 posted 10-13-2018 06:14 PM

My bet is the tension adjustment as well… I don’t have the same saw, but I know that on more than one occasion on mine, usually after a blade breakage, I forget to release the tension lever and the same thing happens (appears the blade is too short).

Cheers,
Brad

-- Brad in FL - In Dog I trust... everything else is questionable

View woodsmithshop's profile

woodsmithshop

1382 posts in 3964 days


#4 posted 10-13-2018 06:40 PM

the tension lever has been released, I’ll check the alignment, don’t know if the tension knob can be turned back that much or not.
thanks

-- Smitty!!!

View tomsteve's profile

tomsteve

958 posts in 1638 days


#5 posted 10-13-2018 10:44 PM

the tension knob on an EX16 moves the front of the arm about a half inch or so in one turn . id imagine on the ex 21 or 30 its even more.
had the problem on my EX16. i hadnt been paying attention to the mark on the tension knob. it was turning a little bit over time and eventually i barely had any blade in the clamp. simple one full turn and back in business.

View woodsmithshop's profile

woodsmithshop

1382 posts in 3964 days


#6 posted 10-14-2018 12:58 PM

it is amazing how something can get out of adjustment while not being used for a long time, thank you guys for shaking the cob webs out, (out of my head) all it was, was the tension knob out of adjustment, I still don’t get how that happens, it was working fine the last time I used it. Oh well, it must be the workshop gremlins or something like that.
all it took was a small adjustment on the tension knob and all was fine.
Thanks guys.

-- Smitty!!!

View tomsteve's profile

tomsteve

958 posts in 1638 days


#7 posted 10-14-2018 03:04 PM

good to hear!
when ya find them gremlins, have them return my pencils! :)

Have your say...

You must be signed in to reply.

DISCLAIMER: Any posts on LJ are posted by individuals acting in their own right and do not necessarily reflect the views of LJ. LJ will not be held liable for the actions of any user.

Latest Projects | Latest Blog Entries | Latest Forum Topics

HomeRefurbers.com