LumberJocks

General 25-200

  • Advertise with us

« back to Woodturning forum

Forum topic by Mark posted 09-08-2018 03:38 PM 637 views 0 times favorited 8 replies Add to Favorites Watch
View Mark's profile

Mark

1008 posts in 2394 days


09-08-2018 03:38 PM

About a week ago I overloaded my lathe with an un balanced load and too high of a speed (ya I know always check first). Now it does nothing . No noise or display. Almost certain it’s electronics. General as everyone knows is now defunct. Canadian Woodworker carries an identical machine (Rivolver Wl-200).
They said they “may” be able to get parts…12/15 weeks. The tool store I bought it from has a service dept. They “may” be able to source parts…12/15 weeks. There’s a fellow in Maine (retired electronics guy) that might be able to repaired the boards, but that’s on the other side of the continent. So the question is, what would you folks do? I’m tempted to buy a new rig, but at this stage of the game that’s not really an option. A local electronics outfit? Thanks .

-- Mark


8 replies so far

View Nubsnstubs's profile

Nubsnstubs

1578 posts in 2149 days


#1 posted 09-09-2018 04:57 AM

Mark, have you tried “Resetting” it?? .............. Jerry (in Tucson)

-- Jerry (in Tucson) www.woodturnerstools.com

View Druid's profile

Druid

2096 posts in 3215 days


#2 posted 09-09-2018 07:49 AM

Hi Mark,
Here’s the web address for the Rivolver manufacturer, and they are located in Winnipeg. They also post a 1-800 number for you to call. Hopefully, they can give you the assistance needed.

http://www.cwimachinery.com/product/rivolver-12-x-18-v-s-wood-lathe/

Best regards,
John.

-- John, British Columbia, Canada

View Bob Collins's profile

Bob Collins

2683 posts in 4103 days


#3 posted 09-09-2018 08:58 AM

G’day Mark, can’t be of any help from downunder but all the best getting the lathe working.

-- Bob C, Australia. Your best teacher is your last mistake.

View Lazyman's profile

Lazyman

3543 posts in 1807 days


#4 posted 09-09-2018 11:23 AM

But before you do buy a new motor, just make sure that there isn’t a thermal breaker that just needs to be reset. If it isn’t visible, I would look inside the control box and make see if it has a fuse instead that just needs to be replaced.

If it is going to cost you more than about $200 (US) to fix it I would personally just get a new lathe such as the Nova Comet II, assuming you want to stay with a midi lathe.

BTW, the motor on that Riwolver looks very similar to this conversion kit sold by PSI except that it appears to be only 1/2 HP vs. 3/4. It is also mounted in a different direction but it is a DC motor so I think that you should be able to reverse the wires to get it to turn in the opposite direction (but I am no expert on the matter). I added the PSI kit to my 10” mini and it seems to have plenty of power to handle the largest pieces I can mount on such a small lathe. Perhaps it could be made to fit your lathe? Note that if you sign up for PSI’s email list, they will give you 10-15% off your first purchase. PSI does sell some lathes with 3/4 HP variable speed motors as well so perhaps you could buy a replacement motor from them? Note that their customer service guy is pretty gruff on the phone, just so you know.

-- Nathan, TX -- Hire the lazy man. He may not do as much work but that's because he will find a better way.

View Wildwood's profile

Wildwood

2672 posts in 2554 days


#5 posted 09-09-2018 11:58 AM

If cannot get lathe going pressing the reset button would take it back to the tool store service dept you bought it from first. At least will get some idea of what you need once someone trouble shoots the problem.

Like General International, CWI a tool importer, so may or may not have parts on hand. Since never heard of CWI went to their web site and was impressed with 5 year warranty on their products until read this statement at bottom of the page.

“Under no circumstances will CWI be liable for icidental or consequential damages resulting from defective products.”

Hope problem just a simple fix, good luck with it!

-- Bill

View Mark's profile

Mark

1008 posts in 2394 days


#6 posted 09-09-2018 04:23 PM

Thanks for the response gents. Both the tools stores I’ve been in touch with are suggesting 12/15 weeks , that’s if circuit boards are to be had. The dc motor works fine if I put a resistive load from ground to one side of the overload. Pretty sure my next/last step will be to an electronics shop. Maybe the can trouble shot the boards. Worst case scenario would be up grading to something larger. But I’m gonna have to be real nice to the CFO to pull that off.

-- Mark

View Lazyman's profile

Lazyman

3543 posts in 1807 days


#7 posted 09-09-2018 07:47 PM

I would check with PSI and ask about a replacement control for one of their 3/4 HP midi lathes to see how much and how long it would be to get one. Since it is their own brand I’d bet that they will have one in stock. Just don’t tell the gruff CS guy its not for one of their lathes, at least not at first.

EDIT: One more thought.. If you cannot get your hands on a replacement, you could make your own replacement controller. This blog by fellow LJ Woodknack might be useful in that regard. I am sure Woodknack (Rick) would answer questions if you send him a PM. There are other ways to make your own but if you are comfortable with electronics they might not be for you.

-- Nathan, TX -- Hire the lazy man. He may not do as much work but that's because he will find a better way.

View Mark's profile

Mark

1008 posts in 2394 days


#8 posted 09-10-2018 11:14 PM

Lazyman…. I’m likin’ both of your suggestions. Thanks.

Jerry, there ain’t no reset. Only thing there is an overload rely and it’s fine

-- Mark

Have your say...

You must be signed in to reply.

DISCLAIMER: Any posts on LJ are posted by individuals acting in their own right and do not necessarily reflect the views of LJ. LJ will not be held liable for the actions of any user.

Latest Projects | Latest Blog Entries | Latest Forum Topics

HomeRefurbers.com