LumberJocks

Table saw bogging down

  • Advertise with us
Blog entry by chadham posted 07-25-2018 08:36 PM 662 reads 0 times favorited 2 comments Add to Favorites Watch

Howdy,

I’ve got a Rockwell 12/14 tablesaw. Great saw, but I just swapped out a temporary 5HP motor that was on it to a 7.5 HP. After I made the switch I powered it on to run a test rip on it with some 8/4 stock. And it didn’t make it past 2” before bogging down. Strange for a 7.5hp motor. And thoughts?? Thanks in advance

-- Chad, Texas



2 comments so far

View lightweightladylefty's profile

lightweightladylefty

3350 posts in 4108 days


#1 posted 07-26-2018 04:29 PM

Chad,

Did it bog down with the 5 hp? How many belts does it use? Are they new? Sized right for your 7.5 setup? (Adjustable link belts won’t work the same.) Maybe they’re slipping?

Here’s an article that talks a little about how someone else powered his 5 hp with an auxiliary 7 hp as an idler. I don’t know much about motors, but maybe that will give you some insight.

I hope you’ll get some comments from someone who actually knows something. I’ve gotten some really good advice on here to help me through various mechanical difficulties.

L/W

-- Jesus is the ONLY reason for ANY season.

View BobHall's profile

BobHall

58 posts in 1681 days


#2 posted 08-02-2018 11:14 PM

Seems like nothing would bog down a 7.5HP . Is there any chance you have the voltage wrong, like 240V 3PH when it wants 480vPH ?

-- Bob "jack of all trades, master of none"

Have your say...

You must be signed in to post the comments.

DISCLAIMER: Any posts on LJ are posted by individuals acting in their own right and do not necessarily reflect the views of LJ. LJ will not be held liable for the actions of any user.

Latest Projects | Latest Blog Entries | Latest Forum Topics

HomeRefurbers.com